17 Ekim 2014 Cuma

Arye'nin Ailesi ve Şecere

Köpek dünyasına baktığımızda inanılmaz ırkçı bir yaklaşıma şahit oluruz. =) Dünya çapında belirli grup ve federasyonlar var olup, ülkelerde ise adı geçen bu kurumların temsilcileri bulunur. Örnek vermek gerekirse Türkiye'deki Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu, FCI'ya bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Amaç ilk olarak ülke içindeki köpeklerin kayıt altına alınmasıdır. Kayıt altına alma kısaca Şecere çıkartılması ile mümkün olmaktadır. Şecere ise soy ağacı demek olup, yavrunun atalarının takibi amacıyla kullanılır. Gerçek bir şecereden söz edebilmek için ataların en az 4 kuşak geriye kadar takip edilmesi şart koşulur. Örnek olması açısından Arye'nin babası olan Efes'in soy ağacının linkini veriyorum: http://www.sbtpedigree.com/dogarchive3/details.php?id=134174

Baba Efes:

Anne Blacky:

Baba ve Anne:

Efes duruşu, karakteri, fiziksel özellikleri olarak hem benim hem de eşimin bayıldığımız bir köpekti, görünce kesinlikle hayranlık uyandırıyordu. Arye'nin annesi olan Blacky ise insan canlısı, sevecen ve kapkara bir güzellikti.

Köpek federasyonlarının bir diğer amacının ise belirli ırka has köpekler için ırk standartlarının yükseltilmesi olduğu görülür. Mesela KİF'e kayıtlı köpekleri çiftleştirebilmek için, her iki köpeğin de Türkiye'de yapılmış ırka has güzellik yarışmalarında belirli dereceler alması gerekmektedir. Bu gereklilikleri taşımayan köpeklerin çiftleştirilmesine izin verilmez.

Irka has güzellik yarışması kavramını açmak gerekirse; FCI gibi kuruluşlar öncelikle belirli ırkları kabul ettiklerini ve her ırk için belirledikleri çeşitli standartları açıklarlar. Misal Arye bir Staffordshire Bull Terrier olup, FCI'ın bu ırk için belirlediği standartlar şu linkte mevcuttur: http://www.fci.be/en/nomenclature/STAFFORDSHIRE-BULL-TERRIER-76.html

Standartlar incelendiğinde, köpeğin karakter özellikleri, çene yapısı, duruşu, tüy özellikleri, kuyruğu, hareket tarzı, boyutları ve genel anatomik yapısı hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı görülecektir. Irkların standartları hakkında uzmanlaşan hakemler gerçekleştirilen güzellik yarışmalarında köpekleri bu standartlara göre değerlendirerek, onlara çeşitli unvanlar bahşederler. Yarışmalarda önce yerel dereceler elde edilir; bu iş daha sonra devam ettirilirse çeşitli uluslararası yarışmalarda derece elde edilmesine kadar gider.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder